SEO Uyumlu Başlık Etiketleri Nasıl Olmalıdır

seo-uyumlu-baslik-etiketi-nasil-olmalidirGoogle ve diğer arama motorları, SEO uyumlu içerikler konusunda bir takım kriterler belirlemektedir. Bu kriterlerin ortaya çıkmasında, Google’ın tecrübeye dayalı gözlem ve çalışmaları rol oynamaktadır ve devam eden çalışmalar ile yeni güncellemelerin gelmesi ve yeni kriterlerin gelişmesi de mümkündür. Ortaya çıkan eksikliklerin ve hataların giderilmesi amacı ile sunulan bu güncellemelerin varmak istediği amaç ise, kullanıcılara daha verimli ve daha nitelikli bir arama hizmeti sunmaktan kaynaklanmaktadır. Geçtiğimiz zamanlarda pek çok site sadece SEO uyumlu içerikleri dikkate alarak Google algoritmasında üst sıralara çıkmak adına, içeriklerin nitelik ve verimliliklerini arka plan atmaktaydılar. Bu da arama sonuçlarında gösterilen sitelerin kaliteden yoksun olma olasılığını ortaya koyuyordu. Sonuç olarak yapılan SEO çalışmalarının tamamen Google kriterlerine dayalı çalışmalar olmaması oldukça önemlidir. Kısacası bu çalışmalar esnasında nitelikli içerikler, Google’ın istediği dilden yazılmalıdır diyebiliriz. Öncelikle başlık etiketi, insanlanların aradıkları kelimeler ile ilgili içeriğe sahip olan siteleri ziyaret edip etmemeleri konusunda rol oynar. Bu sebeple başlıklar oldukça önemlidir. Başlıklar, anasayfada bahsedilen konuları anlatan bir özet gibi olmalıdır. Google algoritmasının kriterlerinden bir tanesi de budur. Ayrıca başlık içerisinde mutlaka konu ile ilgili etiket bir diğer deyimiyle “tag” bulunmalıdır ve en önemli taglar sırasıyla önemsiz olduğunu düşündüğünüz anahtar kelimelere doğru bir sıralama izlemelidir. Başlık etiketlerinin çok uzun olmasından kaçınılmalıdır. Google aramalarında gösterilen başlıklar sayfa düzeni itibariyle doğal olarak kısaltılmaktadır ve bu nedenle uzun başlıklar tam olarak gösterilmemektedir. Buna bağlı olarak atılan başlıklarda gereksiz kelimelerden kaçınılmalı ve kısa kelimeler kullanmaya mümkün olduğunca özen gösterilmelidir. Anlatılan konu ile ilgili kullanılan ifade türü de yalın ve anlaşılabilir olmalıdır.

Başlık Etiketi Nedir?

Başlık etiketleri, aranan kelimelerle ilgili ifadeleri temsil eden ve sayfalarda bulunan içerikleri tarif eden ifadelerdir. Bir diğer değişle etiketler, sitelerin Google üzerindeki yol tarifidir diyebiliriz. Bu etiketler tamamen, Google aramaları esnasında gösterilen sonuçlarla bağlantılıdır. Sonuç olarak insanları bir siteye yönlendirmek için etiket seçimi yapılırken, en çok aranan kelime ve sözcükler etiket olarak kullanılmalıdır. İnsanlar Google’da bir konu hakkında arama yaparken, bu konu hakkında en çok hangi noktalara değinmekteler ya da bu aramaları yaparken hangi kelimeleri ve ifade şeklini tercih etmektedirler, bu noktalar mutlaka tespit edilmeli ve başlık etiketleri de dolayısıyla buna göre seçilmelidir. Bir sayfada kullanılacak olan etiketler her daim içerikle ilgili ve de içeriğin bünyesinde geçen kelimelerden oluşmalıdır. Bir sayfada kullanılan içeriğin başlığı, sayfa etiketi olarak kullanılmamalıdır. Çünkü arama sonuçlarında zaten çıkacak olan başlık ve etiketler tekerrür etmiş olacak böylece kullanılan etiketler boşa gitmiş olacaktır. Bu nedenle içerikle alakalı fakat farklı bir ifade tarzı ile oluşturulmuş etiketler kullanmakta fayda vardır. Ayrıca etiketler oluşturulurken fazla uzun ve çok kelime kullanmaktan kaçınmalıyız. Aksi taktirde sayfanın SEO yapısı bozulabilmektedir. Bu nedenle etiket kullanımında mümkün olduğunca pratik ve sade davranmak zorundayız. Google’ın SEO kriterlerine göre fazla ve gereksiz olarak girilen etiketler anında tespit edilmektedir ve bu siteler spam işlemiyle karşı karşıya gelerek arama sıralamalarında gerilere gidebilmekte ve Google cezaları ile karşı karşıya gelebilmektedirler. Ayrıca etiketler gereksiz olmasa bile fazla kullanılması durumunda index alma işlemi de gecikebilmektedir. Sayfa etiketleri, sayfa başlığı gibi oldukça önemli bir konudur ve sitenizin Google tarafından fark edilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle SEO uyumlu başlık etiketleri belirlemek için mutlaka Google’ın bu konuda belirlediği kurallara uyulmalıdır.

meta-etiketi-nedirMeta Etiketi Nedir?

Meta etiketleri, web siteleri hakkında bilgi sağlama amacı ile kullanılan HTML ve XHTML dilleri ile ilgili taglardır. Web yöneticileri meta taglar sayesinde, sitelerinde sundukları içerikler ve bilgiler hakkında arama motorlarına bilgi verir. Aramam motorları tanıdığı meta tagları göz önüne alarak siteler hakkında bilgi sahibi olurlar ve diğer tagları yok sayarak sadece bu tagları kriter olarak alırlar.

Title: Title yani sayfa başlığı, teknik olarak bir meta tag olarak kabul edilmez fakat arama motorları kısmen de olsa bu taglara önem verirler. Title tagının içerisindeki bilgi, arama sonuçlarında kullanıcıların sayfalarında başlık olarak görülen sayfa başlıklarıdır.

Description: Bu meta tag, sitenin tanımını belirten tagdır. Sitenin tanımının yapıldığı bu kısım, aramam motorları tarafından sitenin düzgün bir şekilde sergilenmesi amacı ile kullanılmaktadır.

Keywords: Site indexleri sırasında, hangi anahtar kelimelerin kullanılmasını ön görmek için kullanılan bir meta tagdır.

Robots: Robots tagı, site içeriği hakkında, arama motorlarını yönlendirmek amacı ile kullanılmaktadır. Google robotlarının sayfayı indexlemesi ya da linklerin takip edilip edilmemesi hakkındaki davranışlarının belirlenmesi için kullanılan bu tag, indexlenmesini istediğiniz sayfalar için önemlidir. Bir sayfanın indexlenmesini istemediğiniz zamanlarda da yine bu tag önem kazanmaktadır.

Generator: Site içerisinde oluşturulan HTML kodlarının hangi yazılım ile oluşturulduğu hakkında bilgi veren bu tagların kullanım amacı teknik olarak Google’ın, popüler yazılımları tespit etmesi amacı ile kullanıldığı düşünülmektedir.

Refresh: Refresh, yani yenileme tagı. Bu tag, bulunduğu sayfanın, isteğe bağlı olarak belirli zaman aralıklarında tarayıcı tarafından yenilenmesini sağlamaktadır. Bu tagın bir diğer özelliği de, sonunda belirtilen bir sayfaya yönlendirme yapmasıdır. Yani tag yenileme işlemi sonrasında istenen URL adresine yönlendirme yapabilir.

Başlık Etiketi Atılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Title ve Meta etiketlerinin en önemli ortak noktalarından bir tanesi, sitenizin arama motorlarında gösterilmesi esnasında belirlediğiniz başlıklardır. Eğer bir site arama motorlarında gösteriliyor ise öncelikle bakılacak olan şey sitenin adresi değil içeriği olacaktır. Bu nedenle başlık ve meta tagları yazımına önem verilmelidir. Arama motorlarında listelenen bir sitenin descirption ve title etiketleri önemlidir. Başlık etiketleri öncelikle kısa net ve açıklayıcı olmalıdır. Nitekim 160 kelimeyi aşan description etiketleri, Google tarafından kısaltılarak listelenmektedir. Bu nedenle bu etiketin kısa ve en belirgin anlatım tarzı ile oluşturulması çok önemlidir. Başlık etiketi, bir sitede yayımlanan içeriği anlatan başlığın içerisinde bulunana anahtar kelimedir. Özellikle blog siteleri gibi uzun yazılara yer verilen sitelerde, anlatılan konunun en kısa ve net özeti başlıkta belirtilmelidir. Başlık etiketleri atılırken, en önemli olduğu düşünülen etiket başlık içerisinde geçmelidir. Anahtar kelimelerin başlık içerisinde çok fazla sayıda geçmesi, Google optimizasyonu tarafından hoş karşılanmayan bir uygulamadır. Bu nedenle en fazla iki anahtar kelimeye yer vermek uygun olacaktır. SEO çalışmaları yapılırken anahtar kelimeler (keyword), genellikle kalın olarak belirtilmektedir. Bu anahtar kelimeleri makale içerisinde yoğun bir şekilde geçirerek başlığa da bunu yansıtmak, Google kriterleri tarafından niteliksiz bir içerik olarak vurgulanabilmektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi Google sıralaması için önemli olan sitelerin içeriğindeki faydadır. Bu nedenle çok fazla anahtar kelime kullanmak ve başlık etiketlerinde de bu aşırılığa gitmek, sitenin Google nezdinde değerini düşürmektedir. Hatta siteniz mümkün olduğunca geri planlara dahi atılabilir çünkü Google bunun sadece üst sıralara çıkmak için yapıldığını düşünecektir. Kısacası her şeyde olduğu gibi bu konuda önemli olan ölçülü davranmak olacaktır

Hakkında

İlginizi Çekebilir

Google Aramalarında Haritalı Sonuçlar

Google Aramalarında Haritalı Sonuçların Önemi

Bir miktar geçmişe gitmemiz gerekirse SEO konusunun çok eski zamanlardan itibaren başladığını sizlere aktarabiliriz. Gerçek …

5 Yorumlar

  1. Hocam çok faydalı bilgi işime yaradı teşekkürler.

  2. Makale yazarken başlık,anahtar kelime ve etiketlemeler yazının indexlendikten sonra arama motorlarındaki sıralamasını gerçekten de etkiliyor. Yerinde bir makale olmuş, makaleleriniz gayet dolgun ve açıklayacı oluyor. Emeğinize sağlık.

  3. aramalarda iç seo çok önemli ancak iç seo için kimse neyi nekadar kullanılması gerektiğini söylemiyor. Yazı için teşekkürler üstat.

  4. Arama motorlarında üst sıralara çıkmak için çok fazla anahtar kelime kullanılmış ama içerik olarak tamamen boş olan yazılarda çıkıyor karşımıza. Bunlardan nasıl uzak durabiliriz acaba?

  5. Seo işini bilen birinin yapması sanırım daha faydalı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.