Özgün ve kaliteli içerik oluşturmak için nelere dikkat etmeliyiz

Son yıllarda web içerik sağlayıcıları için oldukça önemli olan bir konuya değiniyoruz. Hem arama motoru devi Google’ın kendi sistemindeki panda güncellemesi hem de web sitenin amacı ve içeriği doğrultusunda kullanıcılarına okunabilir nitelikte bir içerik sunabilmesi aşamasında; özgün ve kaliteli içerik üretiminin büyük bir önemi vardır. İçerik üretiminde esas dengenin sağlanması ve gerek anahtar kelime kullanımı gerekse de klişe kelimelerin sıkça kullanılmasından kaçınılmalıdır. Site amaç ve içeriği ne olursa olsun, kaliteli ve özgün içerik her daim ayakta kalmayı sağlayacaktır, öyleyse bir kaç başlık ile web siteleri için nasıl bir özgün içeriğin oluşturulabileceğini ele alalım.

Anahtar kelimelerin kullanım sıklığına dikkat ediniz!

Anahtar kelimeler hiç şüphesiz ki, arama motorları üzerinden gerçekleştirilen aramalar doğrultusunda hem web sitenizin ön plana çıkmasını hem de bu durumun avantajı ile daha fazla kullanıcıya ulaşmanızı sağlar. Ancak burada anahtar kelime kullanımına dair bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Özellikle yaklaşık 500 kelimelik bir yazılı içeriğini ele aldığımızda, bu içeriğin yaklaşık %25’inin aynı anahtar kelimelerden oluşması bir dezavantaj olarak değerlendirilebilir. Bunun nedeni ise özellikle Google arama motoru algoritmasının, her türlü spama ve aldatıcı içeriğe göre hassas olmasından kaynaklanır. Burada bahsi geçen spam, bir web içeriğinin başka bir web sitesi üzerinde kopyalanarak yada %70 oranında aynı olacak şekilde yayımlanarak gerçekleştirilmesi kadar, anahtar kelimelerin sırf okuyucu çekebilmek adına yazının %25 oranına kadar, ‘’aynı anahtar kelimeler’’ bulundurulmasını da ifade eder. Burada bahsi geçen ‘’aynı anahtar kelimeler’’ ifadesi için bir örnek vermek gerekirse; herhangi bir yazı içerisinde kullanılan; özgün makaleler şeklindeki bir anahtar kelime kalıbının, yine o yazı içerisinde en az 15-20 defa yazılmış olması şeklinde söyleyebiliriz. Bu da doğrudan spamı ve aldatıcı içerik politikasına takılır, dolayısıyla sıralamalarda gerileme yada arama motoru tarafından uygulanabilecek diğer olumsuz durumların ortaya çıkması da muhtemeldir.

 

Öte yandan bir benzer durum ise yazı içerisinde aşırı klişe cümle yapısının kullanılması olarak görebiliriz. Burada bahsi geçen klişe yapılar daha çok iki veya üç kelimelik öbekleri kapsar. Örneğin yazarın içerikte sürekli ‘’elbette ki’’, ‘’bu aşamada’’, ‘’bu sayede’’ gibi kalıpları sıkça kullanması hem yazı bütünlüğünü bozar hem de yazının okunabilirlik kalitesini düşürür. SEO açısından olumsuz bir etkisinin olup, olmadığına dair kesin bir şey söyleyemesek de; en azından arama motorları üzerinden söz konusu içeriğe ulaşmış olan bir kullanıcı açısından olumsuz etkileri olabileceğini söyleyebiliriz.

 

Başlık ve içeriğin özgün yazılması

Bir içeriğin özgün olmasını sağlamak istiyorsanız, öncelikli olarak yazılacak olan yazının içeriği doğrultusunda, en uzman ve bilgi sahibi kişileri tercih etmelisiniz. Peki böyle bir tercih ne kazandırır? Bunun cevabı ise oldukça basit. Siz yazılmasına ihtiyaç duyduğunuz içerik hakkında gerekli teknik ve benzeri bilgilere sahip bir kişiyi tercih ettiğinizde, aynı konudaki diğer web sitelerine bakma ihtiyacı duymaz çünkü zaten bilgilidir ve bildiklerini içeriğe doğrudan yansıtır. Bu da doğrudan özgün bir yazının oluşmasını sağlar.

 

Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise, söz konusu kişinin yazılacak içerik hakkında uzman derecesinde bilgi sahibi olmuş olabilir ama bu o kişinin yazının imla ve noktalama kurallarına uyacağı, anahtar kelime kullanımına dikkat edeceği ve belli başlı diğer seo tekniklerini de yazıya uygulayacağı anlamına gelmez. Bu ayrıca bir eğitim konusu olup, alanında uzman kişinin seo bilgi ve becerisine sahip olması da, kaliteli ve özgün bir içeriğin üretilebilmesi aşamasında hem gerekli hem önemlidir. Burada özellikle noktalama işaretleri ve doğru cümle yapılarının kullanılmasının da arama motorları üzerindeki sıralamayı etkilediğini göz önünde bulundurmalıyız.

 

Başlık için ise doğrudan içeriği en iyi bir şekilde yansıtması gerektiğini söyleyebiliriz. Bu, elbette ki pek çok kişinin bildiği bir genel geçer kuraldır ancak dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli ayrıntı ise özellikle birden fazla alt başlıkların olduğu yazılardır. Bu yazılarda tercih edilecek olan başlık, söz konusu içerikten ziyada; söz konusu alt başlıkları en iyi bir şekilde tanımlayan, ayrıca seo uyumlu olmasıdır. Tam da bu aşamada seo uyumlu başlık nasıl olur? sorusu ön plana çıkar.

 

SEO uyumlu başlık yazmak!

SEO uyumlu ifadesi, söz konusu içerik için girilecek olan başlığın, yine arama motorları kriterlerine uygun bir nitelikte olmasını ifade eder. Peki bu nitelikler, yazılı içeriğin başlığı için neleri gerektirir? Bu nitelikler başlık için uygulanabilecek pek çok kriteri ön plana çıkarırken, en önemlisinin anahtar kelimeler olduğunu söyleyebiliriz. Bu aşamada özellikle başlığın en az 3 kelime en fazla 8 kelimeden oluşmuş olmasına dikkat etmeli ayrıca anahtar kelimelerin başlık içerisinde geçmesine özen göstermeliyiz. Ancak bu, başlığın tümünün anahtar kelimelerden oluşturulması anlamına gelmez. Burada bir kaç anahtar kelimenin ek almadan başlıkta yazılması yeterli olacaktır.

Hakkında

İlginizi Çekebilir

Google Aramalarında Haritalı Sonuçlar

Google Aramalarında Haritalı Sonuçların Önemi

Bir miktar geçmişe gitmemiz gerekirse SEO konusunun çok eski zamanlardan itibaren başladığını sizlere aktarabiliriz. Gerçek …

6 Yorumlar

  1. md5 web tasarım

    Yararlı bir yazı olmuş, şimdiye kadar özgün kelimesini yanlış anladığımı fark ettim.

  2. http://www.apartarya.com

    Özgün ve kaliteli içerik oluşturmak ile alakalı bilgilendirici ve aydınlatıcı bir makale olmuş. Özellikle gelişen seo ortamında her zamankinden daha doğal bir seo tekniği uygulamak çalışmamızın neticesini bize verecektir. Bu nedenle en çok dikkat edilmesi gereken konu özgünlük faktörü olmaldır. Zaten son panda 4.2 güncellemesi ile içeriklerin dahada önem kazandığını görmüştük.

  3. Teknoloji Haberleri

    2-3 ten fazla yazı içi linkleme acaba zararlı mıdır?

  4. Bu işlerle ilgilenenler için tam bir kaynak sitesi olmuş. Geç keşfettim ama sık kullananlara ekledim.

  5. Son derece aydınlatıcı bir makale olmuş elinize sağlık. Özgün içerik bana kalırsa Seo çalışmalarında en önemli unsur.

  6. ideal çalışma izni

    Özgün ve kaliteli içerik oluşturmak için makaleler için yeni teknikler geliştirmemiz faydalı gibi görünüyor. Farklı anlatım biçimleri ile makalede anlatılmak istenilen konuyu görsel öğeler ile destekleyerek yapacağımız bir anlatım biçimi sanıyorum çok faydalı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.