Mobil Uyumlu Site ve SEO’ya Etkisi

Google, 2014 yılının son döneminde arama kısmında görülecek olan mobil uyumlu sitelerin en baş tarafına Mobile – Friendly (yani mobil uyumlu) gibi bir etiket ekleyeceğini bizlere duyurdu ve bu duyuruyu artık aktifleştirdi. Mobil kullanıcılara ve mobil kullanım rahatlığına verdiği önemi bu şekilde belli eden Google, ilk sinyali mobile – friendly etiket uygulamasıyla verdi. Kullanıcılara hangi sitenin telefon için uyumlu ve site kodlarının mobil telefonlarda görüntü olarak düzgün olarak gösterileceğini belirten bu etiket, elbette ki kullanıcıların da arama sonuçlarında bilinçsiz olsa da değişiklik olacağını bize analistik olarak yansıttı.

mobil uyumlu site ve seo iliskisi

İngilizce arama sonuçlarında ise Google, Mobile – Friendly etiketinin yerine web sitesinin telefonlar için uygun olduğunu gösteren küçük bir ikon ekledi. Şu an test aşamasında olan bu ikon şimdilik kullanıcılara pek etki etmese de görsel ikonların daha sonra daha fazla etkiye uğrattığını bütün webmasterlar biliyor. 2015 yılında ise bu etiket ve görsele ek olarak birkaç farklı değişiklik daha olacağı açıklandı. Ziyaretçilerin memnuniyetini ve amaçsal gezinme yüksekliğini daha da yukarıya çıkarmayı hedefleyen Google, arama optimizasyonunu da bu yönde düzenleyen siteleri listelemede daha da yukarıya alacaktır. Bu yüzden web sitenizi mobil uyumlu olarak düzenlemeniz, organik ziyaretçi çekmek için gerekli bir düzenlemedir.

Google yönetimi, 17 Ocak 2015 tarihinde Google webmaster tools ve SEO kısmını kullanan site sahiplerine bu uyarıyı mesaj olarak atmıştı. Bu gelen mail ve uyarılar Türkiye’ye bu hafta gelmeye başladı. İngilizce sitelerde bulunan uyarılar ise bu tarihten itibaren yollandı. Crawl işlemine bakarak sitenin mobil uyumlu olup olmadığını anlayan Google, testten geçemeyen siteleri sıralama olarak da aşağıya çekmektedir.

Mobile – Friendly Algoritma Değişikliği

Mobile – Friendly algoritma değişikliğinden en çok etkilenecek siteler arasında malum ki telefondan hiti yüksek olan siteler yer alacaktır. Aynı zamanda e-ticaret ve satış siteleri de sitelerini mobil uyumlu hale getirip bu etiket ve ikonları alırlarsa sitelerine çok daha fazla hit sağlayabilecekler.  Google Analytics gibi hesaplardan sitenizin değişikliğine ulaşmanız mümkün. Yaptığınız değişiklik 3 ila 5 gün içerisinde Google tarafından algılanır ve değerlendirilir. Sitenize kod değişikliğinin yansıması ise 1 haftayı bulur. Bu yüzden acele etmeden her küçük değişikliği yerinde inceleyerek eklemeniz siteniz yararına olacaktır.

Mobile – Friendly Algoritma Yapın

İki farklı web sitesi üzerinden inceleme yaparsak, sitelerin 7 günlük mobil kullanımı trafiği ve normal trafik arasındaki fark şöyle açıklanabilir:

Test sitesinde uyum olmadığı için mobilden gelen trafik düşüş göstermekte. Yeni oturumlar yaklaşık -15 arasında düşüyor. Buna paralel olarak hemen çıkma oranları da düşmekte. Sayfa/oturum sayısı da az da olsa değer kaybediyor. Bütün bunlara bağlı olarak Google, sitenin değerini düşürecek ve sıralamalarda da aşağı çekecektir. (7 gün sonunda böyle bir işlem olmasa da 1-3 ay arasında çok rahat fark edilir.)
İkinci test sitemizi mobil uyumlu hale getirdiğimiz için mobil trafiğimiz artmakta. Yeni kullanıcı, hemen çıkma oranı ve sayfa/oturum oranları da artış göstermekte. İstediği içeriğe ulaşan bir kullanıcı elbette sayfada daha uzun süre geçirecektir. Bu maddeler, web sitemizi Google gözünde yükseltecektir. Sıralama yükselişi de en yakın zamanda sitenize yansıyacaktır.

Ne Yapılmalı

İlk olarak sitemizi Google Webmaster Tools’daki Mobil Uyumluluk Test aracıyla kontrol etmeliyiz. Eğer ki mobil uyumlu bir tema veya script kullanıyorsanız Google sizi yönlendirecektir. Sitenizin sorunlu olduğunu söyledikten sonra çözüm yollarını ve ne yapmanız gerektiğini madde halinde listeleyecektir.

Google’ın otomatik olarak destek verdiği hazır içerik yönetim sistemleri şunlardır:

·         WordPress

·         Joomla!

·         Drupal

·         Blogger

·         vBulletin

·         Tumblr

·         DataLife Engine

·         Magento

·         Prestashop

·         Bitrix

·         Google Sites

Web siteniz bu maddelerdeki hazır sistemlerle oluşturulmadıysa, site geliştiricinizin irtibata geçmesi gerekmektedir. İrtibata geçtikten sonra size yollanan yönergeleri takip ederek sitenizi Mobile – Friendly hale getirebilirsiniz. Responsive tasarımları kullanarak mobil tasarımı düzenleyebilir ve içeriğinizin mobil telefonlara uyumlu hale dönüştürebilirsiniz. Responsive yazılımlarda kodlama tarafında HTML5 dilini kullanmanız (HTML4 ile de mümkün olabilir) sitenizi Mobile – Friendly olarak gösterecektir.

Bütün bunlardan sonra Google Web Yöneticisi’nde yeni eklenmiş bir madde olan Mobil Kullanılabilirlik raporunuzu kontrol edip inceleyebilirsiniz.

WordPress kullanıcıları için WPTouch Mobile eklentisi işinizi görecektir. Blog olarak yayın yapan bir web siteniz veya kurumsal içeriği olan websiteleri bu eklentiyle anında çözüm alacaklardır. PRO sürümünde ise çok daha farklı tasarımlar ve şablonlar mevcuttur.

Başka bir alternatif olarak DUDA MOBILE kullanabilirsiniz. Dudamobile.com adresine giriş yaparak sitenizin mobil içeriğini oluşturmanız mümkün. Bu oluşturulan mobil tasarım, bütün cihazlarda otomatik olarak mobil uyumlu olarak çalışacaktır. Bazı sitelerde indexlenmede sorun çıkarabildiği için çok sayfalı sitelerde bu siteyi fazla önermemekteyiz. Daha çok kurumsal ve 50 sayfa altı sitelerde kullanım açısından bir problem teşkil etmemektedir.

Hakkında

İlginizi Çekebilir

Google Aramalarında Haritalı Sonuçlar

Google Aramalarında Haritalı Sonuçların Önemi

Bir miktar geçmişe gitmemiz gerekirse SEO konusunun çok eski zamanlardan itibaren başladığını sizlere aktarabiliriz. Gerçek …

3 Yorumlar

  1. Merhaba güzel bilgileriniz için teşekkür ederim. Benim merak ettiğim bir konu var 21 Nisan da google mobil tasarımlara verdiği önemi belirleyen yenilikler yapacağını duydum. Bu konuda bilginiz varmı?

  2. Google’ın yenilikleri bitmek bilmiyor. Her şeyden önce emeğe değer veriyor bence. Mobil uyumlu demek daha çok emek demek.

  3. Ecomax Car Rental

    En sonunda sitemi mobile çevirmeye karar verdim ve girişimlere başladım ama bana çok maliyetli oldu. Yine de buna değeceğine inanıyorum. Seo çalışmalarında bence mobil uyumluluk çok önemli. İstatistikelerden baktığımda ziyaretçilerimin % 40 ı mobil cihazlaradan geliyor siteme ve hemen çıkıyorlar. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.