Webmasterların en çok kullandıkları araçlarında başında gelen Google gibi getir aracı, özgün yazıların hızlı bir şekilde getirilmesini ve dizine gönderilerek istenildiğinde indexletilmesini sağlayan bir araçtır. Bu araç sayesinde yazılan yazılar hızlı bir şekilde index alabilirler.
Bu yazımızda Google webmaster tools’ta bulunan, Google gibi getir aracının kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli bir konudan bahsedeceğiz.
Web sitenize günlük özgün makaleler giriyor ve bu makaleleri Google webmaster tools’ta bulunan Google gibi getir aracı ile indexletiyorsanız bunun etkilerinide hesaba katmanız gerekebilir.
Nedenmi ?
Bu aracın sürekli bir şekilde kullanılması sonucunda, Google manuel indexlemeye bir alışkanlık gözüyle bakıyor ve makalelerin index hızının size bağlı kalmasını sağlıyor. 2 ay gibi bir sürede günlük özgün makaleler paylaşan bir blog sitesinin makalelerinin normal şartlarda günlük-saatlik-anlık olarak Google tarafından indexlenmesi gerekmektedir.
Google gibi getir aracı kullanan web sitelerin index hızının istenilen seviyeye gelemediğine şahit olmaktayız. Devamlı olarak bu araç kullanıldığında, Google buna bir alışkanlık gözüyle bakarak, yeni makalelerinde bu şekilde indexletilmesini istiyor.
Siteye girilen özgün makalelerin, Google gibi getir aracı kullanılmadan Google tarafından anlık olarak indexletilmesini istiyorsanız bu aracın kullanımını azaltmaya çalışmalısınız. İndex hızı arttırmanın en etkili yolu, özgün makaleler yazmak ve bu özgün makalelerin sosyal medya birimlerinden anlık olarak paylaşılmasıdır.
Bu sayede index hızında artışlar gözlemlenebilir. Bir diğer index hızlandırma işlemi ise, yüksek hitli forum sitelerinde konu aralarında paylaşılacak içerikli backlinklerdir. Forum siteleri gibi hiti yüksek siteleri arama motorları botları tarafından sıklıkça ziyaret edildiği için, linkinizin farkedilmesi daha kısa zaman sürecek ve index hızınız artacaktır.
Google gibi getir aracında bir diğer dikkat etmeniz gereken konu ise “kopya içerik” barındırıyorsanız bunu dizine göndermenizdir. Bu gibi işlemler web sitenizi kolay bir şekilde filtreye sürükleyebilmektedir.
merabalar. ben de “google gibi getir” aracını yeni fark ettim. bundan yaklaşık 1 hafta önce denemeye başladım. öncesinde biliyordum ancak hiç ihtiyacım olmadı çünkü web sitelerim yeterli oranda index hızına sahipti zaten. ancak şöyle bir sorunum var ve size de bir sorum olacak.
bundan yaklaşık 50 gün kadar önce yani tam 4 mayıs’ta blogger üzerinden bir şifalı bitki sitesi/blogu açtım. şu ana kadar oldukça özgün olan 93 adet yazı yazdım. her bir yazı ortalama 600 kelimenin üzerinde, sadece bir kaç tanesi minimum 200 civarında. öyle ki 700 – 900 arasında değişen sayıya bile sahip makalelerim var. yayına aldığım günden bu yana blogu sürekli güncel tutmaya yani hemen her gün içerik girmeye çalışıyorum.
şu an google’a “site: …” diyerek sitemi arattığımda sadece 76 adet indexlenmiş içerik çıkıyor. bugünden önceki son 7 günde indexlenmeyen içeriklerime bakıp, onlaro “google gibi getir” diyerek index almasını sağladım. 7 gün öncesinde index sayım 60 iken, dün 81’di, fakat bugün 76’ya düşmüş. bununla birlikte, bugüne kadar google üzerinden siteme gelen organik ziyaretçi olmamış. bazen aramalarda yazılarımın 3-4-5. sayfalarda çıktığını gözlemliyorum ancak sadece bir kaç yazı, diğer yazılarım piyasada bile yok. şifalı bitkiler konusu olunca acaba rekabet mi çok fazla diye düşünüyorum ancak moda ile ilgili bloglarımda çok kısa sürede google’dan ziyaretçi çekebiliyordum. neden bu kadar zorlaştı bu iş? ya da acaba sitede bir sorun ya da hata mı var? yoksa biraz daha mı sabretmem gerekiyor? sizce bunca zaman geçmiş olmasına rağmen, hala tek bir organik ziyaretçinin gelmemesi normal mi?
Merhabalar;
Siteniz yeni bir site olduğu için, yeni sitelerde “güven” problemi oluyor. Google şu anda web sitelerini “güven” üzerine değerlendirip, listeliyor. Bu nedenden dolayı yeni siteler “özgün” dahi olsa, makaleler paylaştığında buna tam olarak güvenemiyor ve dolayısıyla sıralamalarda iyi konumlar elde edemeyebiliyorsunuz.
Size şu şekilde bir tavsiye verebilirim.
Fuub.net’te bulunan trustrank sorgulama aracından, sitenizin seo trustrank değerini kontrol edin. Google tarafından web sitenize trustrank değeri verilmişmi ve bu değeri nedir. (muhtamelen trustrank değeriniz ya yoktur, yada çok düşüktür.)
http://www.fuub.net/trustrank/
Bir diğer yapmanız gereken şey ise, web sitenizin backlinkleri yok ise site yeni olduğu için “ağır ağır” makale tanıtımları şeklinde backlinkler elde etmeye çalışmalısınız. Bu sayede arama sonuçlarında yazılarınızın yukarılara doğru çıktığını gözlemleyebilirsiniz. Bunun sonucundada sitenize hit gelecektir.
Bu işlemin böyle zararlı olduğunu bilmiyordum gerçekten iyi oldu öğrendiğim.Sürekli kullanmam gerektiğini yıllar önce öğretenler de yanılıyor olmalı demek ki.Gerçekten çok faydalı bir paylaşım teşekkürler.
Google gibi getir’i her yazıdan sonra kullansak siteye uzun vadede zarar olur mu?
Merhaba hocam kymetli ve aydınlatıcı bir konu olmuş. Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.