Daha önceki yazılarımızda seo’nun içeriden başlayan bir süreç olduğundan bahsetmiştik. Site içi seo hatalarının iyi tespit edilmesi kusursuz bir site içi seo puanına ulaşmanızı sağlar. Özellikle çok fazla sayfa yapısına sahip eticaret siteleri ve diğer internet sitelerinin analizlerinin yapılması ve gerekli değişikliklerin, iyileştirmelerin yapılması uzun süreçler ve emekler isteyebilmektedir.
Bizler de sizlere bu konuda yardımcı olabilecek sitenizin kullanıcı dostu olmasını engelleyen hatalarını nasıl bulabileceğinizi göstereceğiz.
Bizim sizlere ilk tavsiyemiz GTMetrix adlı ücretsiz servis olan sitenizi komple check-up’dan geçirebileceğiniz servistir. Siteye giriş yaptığınızda domain isminizi girerek sitenizin kontrol edilmesini bekleyin. Genel anlamda 2 puanlaması bulunması verilerin bazılarını Google’dan bazılarını ise Yahoo’dan çekmesinden kaynaklanıyor. Aynı zamanda puanların yanında sayfa yüklenme süresi, ana sayfa boyutu ve ana sayfada bulunan toplam sorgu sayısını da görerek iyileştirmeler yapabilirsiniz. Bunların yanı sıra aşağıdaki resimde gördüğünüz yeşil, kırmızı ve sarı alanlardaki maddeler üzerinde iyileştirme yaparak genel puanınızı arttırabilir kullanıcı dostu bir siteye dönüştürebilirsiniz. Hataların üzerine tıkladığınızda sizi yönlendirerek yapmanız gerekenleri de belirtiyor.
İkinci aracımız ise masaüstü bir program olan Screaming Frog. Bir çok kişi tarafından tercih edilen program aslında büyük projelerde sizlere oldukça kolaylık sağlıyor. Çok yüksek sayfa sayısına sahip olan sitelerin sorgularını dakikalara indirgeyerek Webmaster Tools’da bile olmayan değerli verileri hizmetinize sunuyor. Domain alanına site isminizi yazarak start vermeniz sizi programa alışmanız için yeterli olacaktır.
Şimdi ise BrowSEO ile taşıma zamanının geldiğini düşünüyoruz. Web tabanlı BrowSEO kullanılabilecek en iyi web tabanlı seo kontrol araçlarından biri olabilmektedir. Siteye giriş yaptığınızda domain alanına adresinizi yazarak tarattığınızda site içi ve site dışı bağlantıları farklı renkler ve sayı oranında veriler ile sizlere sunarak anlamlı raporlamalar yapmaktadır.
BrowSEO aynı zamanda arama motorları botları gözünden siteyi sizlere gösterdiği için botların algılayamadığı tüm site envanterlerini de tespit ederek iyileştirme çalışmalarını yapabilirsiniz.
En çok tercih edilen araçlardan ikisi olan Google Webmaster Tools ve Google Analystic aslında bilinçli kullanımda çok iyi veriler ve püf noktaları verebilmektedir. Örneğin webmaster tools aracındaki bilgi verilen alanlar hakkında kısaca bilgi verelim.
Site mesajları : Site mesajları o sitenize ait mesajlar geldiğinde gösterilen alandır. Genellikle sitenize ulaşılmadığı zamanlarda, ceza işlemleri uygulandığı zamanlarda ve diğer mesaj konuları geldiğinde buradan okuyabilirsiniz.
Arama Görünümü : Arama görünümü Google tarafından siteniz adına sunulan verileri düzenleyebileceğiniz, değiştirebileceğiniz ve kaldırabileceğiniz alandır. Örneğin siteniz istemediğiniz bir alt bağlantı aldı ise site bağlantıları sekmesinden sıralamasını düşürebilirsiniz.
Arama Trafiği : Ziyaretçilerinizin hangi aramalardan geldiğini, hangi anahtar kelimelerde iyi yerlerde olduğunuza ve hangi sitelerin size bağlantı yani bakclink verdiğini ise Sitenize bağlantılar bölümünden görebilirsiniz.
Google Dizini : Google tarafından sitenizin kabul edilen sayfalarınızı ve sayısını, sitenizin ilişkilendirdiği anahtar kelimeleri ve sitenize gelen bağlantıları red edebileceğiniz araç bu alanda bulunmaktadır.
Tarama : Google botlarının tarama işlemi yaparken gördükleri hataları düzeltmeniz için sizlere sunar. Google gibi getir özelliği sayesinde botların sitenizi nasıl taradığı konusunda da bilgi sahibi olursunuz. Site haritanızı göndereceğiniz gibi haritanızda bulyunan kırık linkleri de kısa bir süre içerisinde tespit edebilirsiniz.
Labratuar ve Diğer Kaynaklar : Bu alanda ise yazarlık puanınıza ulaşabilir ve siteniz için kullanabileceğiniz özel araçlara ulaşabilirsiniz.