Artık SEO açısından en çok önemsenen unsurlardan birisi olarak niteleyebileceğimiz web sitesi hızlarını takip edebilmek için iki kullanabileceğimiz birçok farklı araç mevcut. Bu anlamda Google şirketi, kendi kurallarını kapsayacak şekilde birkaç sene kadar önce Google PageSpeed sistemini geliştirdi. Bu sistem içerisinde web sitenizin masaüstü ve mobil cihazlarda açılış hızını 100 üzerinden bir puanlama ile görebilme şansına sahip oluyorsunuz. Tabi ki bu puanlamanın altında da Türkçe dil seçeneği ile sitenizin tüm hataları ve düzeltmeniz için öneriler sizlere sunuluyor.
GTMetrix, aynı şekilde sektörümüzün en çok tercih edilen araçlarından birisi olarak dikkat çeker. Bu sistem ise doğrudan temamızın hızını ölçer ve SEO açısından uyumluluk durumunu üniversite puanlama mantığı ile A – B – C şeklinde puanlar. Görsel bir arayüze sahip olduğu gibi bu sistem İngilizce dil seçeneği ile sizlere temanızda ağır çalışan noktaların bir dökümünü sunar. Bu dökümde hata oranı ile birlikte ağırlık nedenlerini sizlere bir grafik halinde gösteriyor ve çözüm yolunda az da olsa çözüm yolu üretiyor.
Hemen hemen aynı işlevi gören iki ayrı SEO aracı olarak niteleyebiliriz. İkisinin de en büyük ortak özelliği web sitenizin açılış ve sayfa gezinme hızları ile alakalı olarak verileri sizlere sunmaktır. WordPress sistemini ele alalım. Bir tema alacağımız zaman özellikle lisanslı ve özel bir tema ise genellikle GTMetrix değerlerine bakarız. En azından bakardık. Artık bir temanın Google nezdinde de hız anlamında önemi büyüktür. GTMetrix, Google PageSpeed sisteminin çıkması ile birlikte önemini yavaş yavaş kaybetmeye başlamıştır.
Ancak SEO kuramında elinizden gelen tüm araçları değerlendirerek web sitenizin durumunu analiz etmeniz gerekir. Bu analizi birçok farklı araca dayanarak yaparsanız kalite oranı %100 olacaktır. Kısacası web sitenizin hız ölçümünü hem Google PageSpeed Insights standartlarında hem de GTMetrix standartlarında değerlendirerek çalışmalar yapmanız kesinlikle önerilir.