Sayfa içi seo ayarları, SEO için en önemli kriterlerden bir tanesi durumundadır. Web sayfalarının kod yapısı, içeriği ve kullanılan birimler olarak SEO’ya göre düzenlenmesi gerekmektedir. Bu işleme kısaca site içi optimizasyon diyebiliriz. Sayfa içi düzenlemelerin yapılması ve bu yapılan değişikliklerin arama motorlarına indexletilmesi, anahtar kelime sıralamalarınızı hızlı bir şekilde değiştirecektir.
Siteniz için belirlediğiniz anahtar kelimelerinizi sayfa içi düzenlemelerde kullanacak ve sayfanızın anahtar kelime uyumluluk oranını arttıracaksınız. Bu işleme öncelikli olarak sayfanızın header kısmından başlamalısınız. Header kısmında sayfanın title, keywords, description kısımları bulunmaktadır.
Sayfa İçi Seo Optimizasyonu
Header Ayarlamaları
Title : Sayfanızın başlığını ayarlarken öncelikli olarak anahtar kelimelerinizin başlıkta geçmesine önem vermeli ve anahtar kelimenizin sol tarafa yakın olmasını sağlamalısınız. Anahtar kelimeniz “seo” ise, başlığınızda şu şekilde kullanmalısınız.
SEO Eğitimi, Online Dersler
Örnekte “seo” anahtar kelimemiz en sol’da ve büyük’tür. Buda kelimenin önemli olduğunu belirtmektedir. Anahtar kelime kullanımlarında en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında ise kelime tekrarı geliyor. Anahtar kelimenizi ard arda veya aralıklarla sıklıkla kullanmanız spam olarak algılanmaktadır. Bu nedenden dolayı anahtar kelime kullanımlarında, aşırı kullanımdan uzak durulmalı ve kelime yoğunluklarının ayarlanması gerekmektedir.
Sayfanızın başlığı 80 harfi geçmemesine dikkat edin.
Keywords : Sayfanızın keyword kısmında ise anahtar kelimelerinizi aralara virgül katarak yazıyorsunuz. En önemli anahtar kelimeleriniz sol tarafa yakın olmalı ve kelime tekrarı, aynı kelimelerin farklı şekilde kullanılması gibi durumlardan uzak durmalısınız. Bu gibi durumları Google spam olarak algılamaktadır.
Description : Description yani açıklama kısmında ise sayfanızın ne ile alakalı olduğunu, ne işe yaradığını yazmalısınız. Burda anahtar kelime kullanımlarınızda yine sol tarafa yakın kullanmalı ve anahtar kelime yoğunluklarına dikkat edilmelidir. Description kullanımında 180 harften fazla kullanımdan uzak durulması gerekmektedir.
Header kısmında canonical kullanımı yapmanız sayfanıza avantajlar sağlayacağı için, canonical kullanımına önem verin. WordPress kullanıcıysanız all in one seo pack eklentisi otomatik olarak canonical ayarlarını yapmakta ve header kısmına bunu eklemektedir.
İçeriğin Özgünleştirilmesi
Sayfanızın içeriği en önemli konudur. Özgün ve dolgun içeriğe sahip olan web sayfaları arama motorları tarafından büyük değer görmektedir. Özellikle Google’ın geliştirdiği algoritma olan panda algoritmasında, özgün içerik kontrolleri detaylı bir şekilde yapılmakta ve özgün içerikli web sayfaları Google sıralamalarında sıralama ve ziyaretçi bazlı ödüller almaktadır.
Sayfanızın içeriği özgün değilse, web sayfanız için özgün içerik hazırlayıp bunu web sayfanızda yayınlamanız, bununla birlikte arama motorlarına bunlara indexletilmesi gerekmektedir.
Link Çıkışlarının Sınırlandırılması
Web sayfanızın anasayfasından dışarıya çıkan linklerin minumuna düşürülmesi ve gereksiz linklere rel=”nofollow” katarak bunların referans özelliğinin kaldırılması gerekmektedir.
Resimlerde Düzenlemeler
Sayfada kullanılan resimlerde alt parametresi, width, height gibi değerler kullanılmamış ise bu değerlerin kullanılması ve resimlerin özgünleştirilmesi gerekmektedir. Özgün resim kavramı seo için büyük öneme sahip olduğu için özgün resimlerin kullanılması şarttır.
İçerik Kod Oranının Dengelenmesi
Sayfa içinde kullanılan içeriklerin yoğunluğu ile sayfa kod miktarının orantılanması büyük öneme sahiptir. Arama motorları içeriklere büyük önem verdiği için aşırı kod kullanılan web yapılarında, içeriğin az olması durumlarında sitenin kalite değeri düşebilir ve sıralamalarda gerilerde kalabilir.
Site Haritası Kullanımı
Site haritası, kategoriler, yazılar ve benzeri sayfalara hızlı ulaşım sağlamak amacıyla arama motorları tarafından çok değer verilen bir kısımdır. Sitemap.xml olarak bağlantıların paylaşıldığı site haritası sayesinde arama motorlarının botları, sayfalara daha hızlı ulaşabilmekte ve sayfaları daha hızlı indexleyebilmektedir.
Description meta tagının etkisini çok görüyorum. Benim descriptionda anahtar kelime 3 defa geçiyor. Uzun vadede sıkıntı olur mu?